Föreningen
Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att i föreningens hus upplåta bostadslägenheter och lokaler till nyttjande och utan tidsbegränsning
Upplåtelse får även omfatta mark som ligger i anslutning till föreningens hus, om marken skall användas som komplement till bostadslägenhet eller lokal.
Föreningsfakta
Namn
Bostadsrättsföreningen Parkentrén i Näsby park
Org.nr
769632-6821
Bolagsform
Bostadsrättsförening
Registreringsdatum
2016-07-31
Länsäte
Stockholms län
Kommunsäte
Täby
Allmänt
BRF parkentrén bildades år 2016 av JM med en interimsstyrelse fram till dess att bostadsrättsinnehavarna övertog föreningen 2018.
Styrelsen
Styrelsen är föreningens verkställande organ. Styrelsens sammansättning beskrivs på sidan Styrelsen
Styrelsens sammansättning beskrivs på sidan Styrelsen
Styrelsens uppgift
Styrelsen uppgift är att ansvara och fatta beslut om frågor som rör den löpande driften av bostadsrättsföreningen och verkställa de beslut som föreningens årsstämma beslutar om.
Detta innebär att styrelsen inte bara ansvarar för fastigheten och dess tekniska funktioner, utan även för ekonomin och för att bostadsrättsföreningen ska följa lagen.
De som sitter i styrelsen är valda av föreningens medlemmar och styrelsens uppdrag är att företräda medlemmarnas frågor och arbeta för föreningens bästa.
Att sitta i styrelsen innebär ett personligt ansvar eftersom styrelsens ledamöter tar kollektivt ansvar för de beslut som styrelsen tar, för att på efterföljande årsstämma bli ansvarsbefriade om årsstämman så beslutar – beslut om styrelsens ansvarsfrihet är således en stående punkt på årsstämmans dagordning.
Vad kan styrelsen inte fatta beslut om?
Beslut som innebär väsentliga förändringar av föreningens byggnader och mark, beslut om ändringar av insatser, beslut om stadgeändringar eller beslut om att föreningens verksamhet ska utvidgas eller ändras på något sätt ska tas på stämma.
Lydnadsplikt
Styrelsen har lydnadsplikt, vilken innebär att styrelsen lyder under stämman som är det högsta beslutande organet. De beslut som fattas av en stämma har styrelsen skyldighet att verkställa. Det gäller dock under förutsättning att besluten inte strider mot lag eller stadgar, vilket styrelsen alltid ska kontrollera.
Lojalitetsplikt
Vårdplikt
Samtliga ledamöter i styrelsen har en vårdplikt om föreningen vilket innebär ansvar för att föreningens fastighet och ekonomi sköts på ett bra sätt. Styrelsen ska inte vara passiv i förhållande till fastigheten, byggnaden eller annat som hör till föreningen utan våga fatta nödvändiga beslut om exempelvis renovering.
En styrelse kan hänskjuta frågor till en föreningsstämma för att på så sätt ge chans åt medlemmarna att vara delaktiga i vissa beslut. Styrelsen disponerar även stora ekonomiska medel som måste förvaltas bra och de ska alltid prioritera att föreningen får en säker avkastning på tillgångarna. Denna försiktighetsprincip ska iakttas, framförallt vid tagande av krediter och placering av pengar.
Tystnadsplikt
Styrelsens ledamöter och suppleanter får inte föra vidare vad som diskuterats inom styrelsen om det kan skada föreningen eller enskilda medlemmar. Alltså gäller att styrelsen ska vara aktsam om det man har kännedom om. Styrelsen kan lämna ut information om det inte är till skada för föreningen, men de har ingen skyldighet att göra det.
Likhetsprincipen
Medlemmar ska i princip behandlas lika. Styrelsen får inte agera på sådant sätt att vissa medlemmar får ekonomiska fördelar eller gynnas på ett otillbörligt sätt på övriga medlemmars bekostnad. Även föreningsstämman måste ta hänsyn till likhetsprincipen.
Valberedning
BRF Parkentrén har en valberedning som har som syfte att inför föreningsstämma ta fram förslag till styrelsens sammansättning som stämman tar ställning till.
Årsredovisning
Föreningens årsredovisningar är offentliga och är tillgängliga på sidan om årsredovisningar
Stämmoprotokoll
Stämmoprotokoll är inte offentligt tillgängliga. Endast medlemmar kan ta del av stämmoprotokollen. För det krävs att medlem loggar in. Stämmoprotokoll ska enligt lag ska vara tillgängliga senast tre veckor efter stämman.
Styrelsens mötesprotokoll
Det enda sätt som visar att styrelsens beslut är tagna på ett korrekt sätt är att dokumentera besluten i styrelsens mötesprotokoll. Det är också det enda sätt som en framtida styrelse har för att kunna gå tillbaka för att kontrollera att och när ett beslut togs och varför beslutet togs. Föreningens revisor granskar också styrelsens mötesprotokoll som underlag för att föreslå ansvarsfrihet för styrelsens ledamöter på kommande årsstämma.
Av dessa tre anledningar ska styrelsens alla beslut och underlag för beslut dokumenteras i styrelsens mötesprotokoll där både bakgrund, beslut och syfte ska framgå för varje beslut.
Styrelsens mötesprotokoll är inte offentliga. Sekretess råder och endast styrelsen och revisorn har rätt att se dem, vilket är en direkt följd av den tystnadsplikt som gäller för styrelsen angående vad styrelsen diskuterat och beslutat.
En föreningsstämma har utsett en person, revisorn, som ska granska styrelsens arbete. Det kan finnas känsliga uppgifter i protokoll, till exempel att någon ligger efter med betalning av avgift, påståenden om att någon är störande, uppgifter i anbud och offerter vid upphandling. Sprids sådana uppgifter kan såväl föreningen som de enskilda styrelseledamöterna bli skadeståndsskyldiga. Detta gäller om uppgifterna skadar någons intressen, såväl föreningens som enskilda medlemmars.
I lagen står visserligen inget om att styrelsens mötesprotokoll inte ska vara offentliga, men andemeningen i hela lagstiftningen är att styrelsen antas ha medlemmarnas förtroende och handla i medlemmarna intresse, det vill säga inte har en dold agenda. Om protokollen skulle vara öppet för medlemmar hade lagstiftningen reglerat saken på samma sätt som när det gäller stämmoprotokoll, vilka enligt lag ska vara tillgängliga för medlemmar senast tre veckor efter stämman.
Medlemsförteckning
Föreningen för förteckning över föreningens alla medlemmar. Styrelsen skall hålla förteckningen tillgänglig för den medlem som vill ta del av föreningens medlemsförteckning. Se föreningens integritetspolicy för hur det går till.
Lägenhetsförteckning
Föreningen för lägenhetsförteckningen som omfattar:
- Ägarens namn
I alla lägenhetsförteckningar ska det anges vem som äger lägenheten. - Lägenhetens boyta och rum
Det ska alltid finnas information om ytan som hör till bostaden samt hur den är disponerad. - Lägenhetsnummer
Lägenhetens beteckning är viktigt för att kunna identifiera den berörda lägenheten. - Insatsen för bostaden
Hur stor insats ägaren har betalat för lägenheten. - Andelstal
Hur stor andel av föreningen äger medlem som är ägare av bostadsrätten - Pantsättning
Om det finns pantsättningar i lägenheten måste detta noteras och i vilken ordning panterna är registrerade. - Utfärdandedatum
Vilket datum lägenhetsförteckningen utfärdades.
Publicerad information
Nedan visas av styrelsen publicerade nyheter relaterade till föreningen. För en förteckning över alla publicerade nyheter, se nyhetsarkivet.
Föreningsstämma den 11 april kl 18:00
Budget fastställd för 2022
-
Sidan uppdaterad:2022-01-30