Värme, vatten och sanitet
Bostaden är utrustad med moderna värme- och vattensystem. Dessa är i sig energisnåla och miljöanpassade, men du själv kan också påverka både energiförbrukning och kostnader genom de val du gör.
Huset har en central frånluftsvärmepump. Frånluften från lägenheterna passerar genom en värmeväxlare som är ansluten till en värmepump. I systemet tas alltså husets varma frånluft tillvara och används för att värma vatten till radiatorkretsen och tappvarmvatten. Härifrån leds uppvärmt vatten ut till respektive lägenhet och husets radiatorkrets. När den återvunna värmen inte räcker till kompletteras systemet med fjärrvärme.
Temperaturen på vattnet som leds fram till radiatorerna beror på temperaturen utomhus och systemet är inställt på att ge en temperatur på cirka 20 C.
Komfortgolv-värme
Komfortelgolvvärme är ett inredningsval och ingår ej som original i lägenheterna. Komfortelgolvvärmen är avsedd för att klinkergolvet inte ska upplevas kallt men är inte en primär värmekälla då bostadens uppvärmningsbehov tillgodoses via radiatorer.
Termostaten är standardprogrammerad med följande drifttider:
Måndag – fredag | kl. 05.30 – 07.30 samt 19:00 – 23:00 |
Lördag – söndag | kl. 07.00 – 11.00 samt 18:00 – 24:00 |
Varmvatten-debitering
Huset har mätare installerade till varje lägenhet för att mäta varmvattenförbrukningen. Det avlästa mätvärdet blir underlag för utdebitering av varje lägenhets varmvattenförbrukning och kostnad. Mätningen startar från det att man har flyttat in i sin lägenhet.
From 2023 är kostnaden för varmvatten […] kr/m3. Kostnaden kontrolleras och revideras vid behov vid budgetarbetet en gång per år.
Vid frågor avseende din månadsavgift, avi m.m. kontakta föreningens ekonomiska förvaltare .
Kontaktuppgifter finns på sidan Kontaktuppgifter.
Sanitet
Föreningen ansvarar för avloppet i fastigheten. Det faller dock på dig som ägare att underhålla avloppet enligt skötselinstruktionerna för att undvika stopp, som i värsta fall kan orsaka olycka i någon annans medlems lägenhet.
Inget farligt avfall
Om farliga kemikalier hamnar i avloppet kan de till att börja med förstöra ledningsnätet genom till exempel frätning. Än värre är det när föroreningarna når avloppsreningsverket där de kan slå ut reningsprocessen med följden att orenat vatten släpps ut. Slutligen är det så att vissa ämnen, i exempelvis läkemedel, renas dåligt i avloppsreningsverket och kommer därför ut i sjöar och vattendrag.
Tungmetaller och andra föroreningar som fångas upp i avloppsreningsverket hamnar slutligen i avloppsslammet som, om halterna blir för höga, inte längre kan läggas ut på jordbruksmark. Att farliga ämnen släpps ut i avloppet kan alltså påverka alla led i hanteringen av avloppsvatten.
Exempel på farligt avfall är: färg, nagellack, olja, lösningsmedel, läkemedel, cigarettfimpar, snus. Farligt avfall behöver lämnas på en miljöstation.
Skräp
Skräp/Avfall som visserligen är ofarligt i sig, kan ändå ställa till problem. Mycket skräp kan lätt fastna i ledningsnätets pumpstationer och därmed orsaka stopp och bräddning av avloppsvatten till närmaste sjö. Att reparera eller byta ut en pump kan vara mycket kostsamt, något som VA-abonnenterna får betala.
Skräp som tar sig till avloppsreningsverket hamnar oftast i ”grovrensen” som ska skydda verket från just skräp, men en del saker kan ta sig förbi och kan då orsaka igensättning av ventiler och annat senare i reningsprocessen. Skräpet som samlas upp i grovrensen måste tas omhand på lämpligt sätt, till exempel deponi eller förbränning. Det är dyrt och jobbigt att hantera de stora skräpmängderna – det är mycket bättre att skräpet slängs i soporna istället. Ha alltid en papperskorg i badrummet!
Exempel på skräp/avfall som kan orsaka problem är: bomullstussar, ”tops”, dambindor, tamponger, kondomer, strumpbyxor, tygtrasor, tuggummi, pappershanddukar, gem, kattsand, leksaker, växtrester, fruktskal. Skräp ska kastas i en papperskorg.
Förbud i Täby
Att släppa ut saker eller ämnen som inte är anpassade för avloppet är förbjudet. Detta dels därför att det kan skada ledningsnätet, men också för att Käppala avloppsreningsverk inte vill ta emot det. Problemen som uppstår har ett pris, och det är alltid VA-abonnenterna som får betala i slutänden. Så hjälp oss att minimera utgifterna och att inte skada vår gemensamma miljö.
Publicerad information
Nedan visas av styrelsen publicerade nyheter relaterade till värme, vatten och sanitet. För en förteckning över alla publicerade nyheter, se nyhetsarkivet.
Budget fastställd för 2022
-
Sidan uppdaterad:2025-01-23