Skip to main content

Pantsättning

Äger du en bostadsrätt kan du pantsätta den som säkerhet för lån.

När en bostadsrätt pantsätts innebär det att långivaren (panthavaren) har företräde till utdelning vid en utmätning av bostadsrätten, vid bostadsrättshavarens konkurs eller vid tvångsförsäljning. Panten är en särskild förmånsrätt, alltså en prioriterad fordran som ger rätt till utdelning före den eller de med sämre förmånsrätt.

Hur går det till?

Pantsättningen går till på så sätt att du undertecknar en skuldförbindelse och samtidigt förklarar att du pantsätter bostadsrätten till banken som säkerhet för lånet. Bostadsrättens alla delägare måste godkänna pantsättningen. Föreningen skall sedan underrättas om att pantsättning har skett.

När föreningen underrättas om pantsättningen är föreningen skyldig att notera pantsättningen i lägenhetsförteckningen. Panthavarens namn – vanligtvis en bank eller annat kreditinstitut, ska föras in i förteckningen med datum för noteringen. Föreningen åläggs också att återsända långivarens exemplar av formuläret med intyg om att låntagaren är medlem i föreningen och innehavare av bostadsrätten samt upplysa om tidigare pantnoteringar som kan finns registrerade i lägenhetsförteckningen.

Föreningen skall omgående göra en notering om pantsättningen i lägenhetsregistret.

Vad innebär pantsättning?

Om du inte betalar de lån som ligger till grund för pantsättningen kan panthavaren begära utmätning. Detta innebär att bostadsrätten säljs genom exekutiv försäljning. När din bostadsrätt är pantsatt kan långivaren alltså känna sig ganska säker på att du sköter dina åtaganden.

Pantsättnings-avgift

Föreningen tar ut en pantsättningsavgift för sitt arbete vid pantsättningen. Avgiften är en procent av gällande prisbasbelopp.
Pantsättningsavgiften betalas av pantsättaren.

Inte betala månadsavgiften

Föreningen är skyldig att underrätta panthavaren om medlem har en skuld till föreningen som överstiger en månadsavgift.

Försäljning

Om du har pantsatt din bostadsrätt förblir den pantsatt även om du säljer den. Panthavaren kan begära utmätning av bostadsrätten trots att den bytt ägare. Det är därför mycket viktigt att köparen kontrollerar om bostadsrätten är pantsatt. För att underlätta köparens kontroll kan du ge köparen ett utdrag ur lägenhetsförteckning.

Publicerad information

Nedan visas av styrelsen publicerade nyheter relaterade till pantsättning. För en förteckning över alla publicerade nyheter, se nyhetsarkivet.

  1. Sidan uppdaterad:
    2022-01-04