Balkong & uteplatser
För att göra balkongen lite extra trevlig är det många som sätter sin personliga prägel på balkongen eller uteplatsen.
Tänk på att du som bostadsrättsinnehavare inte får göra någon påverkan på fasaden utan styrelsens tillstånd, exempelvis borra i fasaden eller borra i fönsterkarm, dvs det som föreningen ansvarar för.
- Inred din balkong med eftertanke och var aktsam med husets fasad.
- Vill du sätta upp blomlådor, gör det på insidan av balkongräcket.
- Parabolantenner undanbedes. Finns de ändå ska de ogärna synas och får inte monteras utanför balkongräcket.
Grillning
Att grilla på balkong eller uteplats är endast tillåtet om det sker med gasol eller med elektricitet. Kolgrillning på balkonger och uteplatser är alltså inte tillåtet.
Notera att om uteplats eller balkong är inglasad är det endast tillåtet enligt sprängämnesinspektionens föreskrift att förvara totalt 5 liter (2 kg) gasol på inglasad uteplats eller inglasad balkong.

Flaskmodell 2012, rymmer 4,8 liter vilket motsvarar 2 kg gasol.
Uteplats
Om du har lägenhet i markplan ansvarar du själv för att sköta om växter och markbeläggning på och runt uteplatsen.
Det är heller inte tillåtet av principiella skäl att ”annektera” föreningens mark utanför uteplatsen eftersom den inte tillhör bostadsrätten.
Markiser och balkongskydd
Om du vill sätta upp en markis ska den passa till huset och du måste ha ett godkännande av styrelsen. Bifoga en beskrivning över materialval och färgval samt val av montör (företag).
Styrelsen kan ha synpunkter som måste beaktas avseende utförande eller val av montör, skaffa därför godkännandet innan beställning.
Det som styrelsen bland annat vill kontrollera är att utförandet harmoniserar med fasadens befintliga utförande, dvs att det inte är något som ”sticker ut”. Exempel på avslag är avvikande konstruktion, avvikande färg eller att färgen inte är enhetlig (randig eller mönstrad).
Det är mycket viktigt att markisen monteras på därför avsett plats där det finns förberedda infästningar i fasaden. Se bifogat ritningsunderlag.
Om du ska sätta upp ett balkongskydd rekommenderar styrelsen att du använder samma färg som de andra i föreningen.
Nedladdningar
Infästning | 3.1MB pdf | Ladda ned |
Inglasning av balkong/uteplats
Föreningen har ansökt och beviljats bygglov av kommunen för att få glasa in balkonger och uteplatser. Det krävs dock ett godkännande från styrelsen för att få glasa in. Kontakta styrelsen och bifoga en enkel ritning samt beskrivning över materialval och färgval samt val av montör (företag).
Styrelsen kan ha synpunkter som måste beaktas avseende utförande eller val av montör, skaffa därför godkännandet innan beställning.
Det som styrelsen bland annat vill kunna kontrollera är att utförandet harmoniserar med fasadens befintliga utförande, dvs att det inte är något som ”sticker ut”. Exempel på avslag är avvikande konstruktion, avvikande färg eller att färgen inte är enhetlig (randig eller mönstrad).
Färgval
Följande färgval gäller för både markiser, inglasning och balkongskydd.
- NCS S 6502-Y (0407/151)
Publicerad information
Nedan visas av styrelsen publicerade nyheter relaterade till balkong och uteplatser. För en förteckning över alla publicerade nyheter, se nyhetsarkivet.
-
Sidan uppdaterad:2022-05-03