Andrahandsuthyrning
Du som äger en bostadsrätt får hyra ut din lägenhet om föreningen går med på det eller om hyresnämnden lämnar tillstånd till det.
Om du låter någon annan använda din bostadsrätt självständigt är det en uthyrning i andra hand. Oavsett om bostadsrättsinnehavaren tar ut en hyra av sin ”hyresgäst” eller inte anses det vara en andrahandsupplåtelse, som det juridiskt heter, om hyresgästen självständigt nyttjar lägenheten.
Om föreningen inte tillåter andrahandsuthyrning kan du som vill hyra ut söka tillstånd i hyresnämnden.
Skulle du hyra ut i andra hand utan att ha samtycke eller tillstånd riskerar du att förverka bostadsrätten. Det betyder att du förlorar rätten till bostaden. Om det kommer till styrelsen kännedom att en bostadsrättsinnehavare hur ut i andra hand utan tillstånd kommer styrelsen först att skicka en skriftlig rättelseanmaning innan uppsägning sker.
Självständigt brukande
Bostadsrättshavare får enligt §30 i stadgarna hyra ut hela sin lägenhet i andra hand till annan ”för självständigt brukande” endast om styrelsen ger sitt samtycke. Det innebär att om hyresgästen självständigt kan använda lägenheten krävs styrelsens samtycke.
Skäl till att få hyra ut
Grunden för uthyrning i andra hand är att man har styrelsens samtycke där man har skäl för uthyrningen. Vanliga skäl kan vara:
- Arbete/studier/vård av anhörig på annan ort till vilken man inte kan pendla.
- Sjukdom
- Uthyrning till egna barn som ska studera
- Om man har för avsikt att bosätta sig i lägenheten efter pensionering
- Provboende i samboförhållande
- Om bostaden är svårsåld på grund av marknadsläget
- Uthyrning till närstående, alltså inte enbart till egna barn
Samtycke behövs dock inte om en lägenhet har förvärvats vid exekutiv försäljning eller tvångsförsäljning av en juridisk person som har panträtt i bostadsrätten (t ex bank) och som inte antagits som medlem i föreningen.
Styrelsens övervägningar
Styrelsen har ingen rätt att neka andrahandsuthyrning om det inte finns befogad anledning att neka samtycke. Här följer några exempel på befogade anledningar:
- Föreningen har svårt att få medlemmar att arbeta i styrelsen, vilket inte gynnas av att medlemmar hyr ut i andra hand
- Mängden andrahandsuthyrningar i föreningen är många. Det ligger i bostadsrättsföreningens intresse att lägenheterna inte i alltför stor utsträckning bebos av andra än bostadsrättshavarna själva.
- Bostadsrättsinnehavaren vill hyra ut till sitt barn som tidigare bott i föreningen och som då (dokumenterat) spelat hög musik, kastat saker från balkongen och låtit obehöriga sova i källaren.
- Föräldrar vill hyra ut en lägenhet i föreningens hus som de aldrig bott i. Skälet är att lägenheten så småningom ska bebos av ett barn som för närvarande studerar. Bostadsrättshavarna har inga planer på att bo där själva. Föreningen har befogad anledning att tro att det handlar om spekulation och att dessa medlemmar aldrig kommer att engagera sig i exempelvis styrelsearbete.
Korttidsuthyrning?
Idag förekommer det olika tjänster som man kan använda för att korttidsuthyra sin bostadsrätt. Exempel på sådan tjänst är Airbnb.
Styrelsen kommer inte godkänna korttidsuthyrningar. Korttidsuthyrningar är redan prövat av Hyresnämnden i ett rättsfall där nämnden avslog ansökan om att få hyra ut till flera olika personer under olika antal nätter, dvs korttidsuthyrning.
Motivet till avslag var att tjänsten liknar en hotellverksamhet av kommersiell natur samt att andra boende i huset kan uppfatta det som störande om okända personer rör sig i fastigheten. Därmed har styrelsen befogad anledning att inte godta överlåtelse i andra hand för korttidsuthyrningar.
Stadgarna
Föreningens stadgar begränsar rätten att upplåta lägenhet i andra hand. Enligt §26 får en lägenhet endast användas för att i sin helhet upplåtas i andra hand som permanentbostad, om inget annat har avtalats. §30 säger att styrelsen måste bevilja denna ansökan. Om styrelsen inte beviljar ansökan har bostadsrättshavaren ändå rätt att upplåta sin bostad i andra hand om denne har fått tillstånd från hyresnämnden, se §31.
Hur länge?
Styrelsen beviljar inte längre tidsperioder än ett år i taget. Om bostadsrättsinnehavaren avser förlänga överlåtelseperioden mer än ett år ska ny ansökan göras (inklusive ny fullmakt vid behov).
Det finns ingen tidsgräns för andrahandsuthyrning reglerad i lag. Tiden bestämmas utifrån de enskilda omständigheterna i det enskilda fallet. I allmänhet kan dock sägas att de av bostadsrättshavaren angivna skälen väger svagare ju längre uthyrningen pågår. Praxis säger att en bortre gräns går vid fyra år.
Ansökan
För att ansöka om att få hyra ut i andra hand, fyll i ansökningsblanketten och lämna den i föreningens postbox på Källtorpsvägen 16. Om ansökan bifalles av styrelsen skickas den till föreningens ekonomiska förvaltare som sluthanterar ärendet.
Skicka in ansökan minst 15 dagar före kommande styrelsemöte.
Nedladdningar
Ansökan om tillstånd för upplåtelse i andra hand | 2021-10-03 | Ladda ned |
Avgift
Styrelsen debiterar andrahandsupplåtelseavgift enligt §7 i föreningens stadgar. Avgiften betalas per månad och tillförs månadsavin.
Publicerad information
Nedan visas av styrelsen publicerade nyheter relaterade till andrahandsuthyrning. För en förteckning över alla publicerade nyheter, se nyhetsarkivet.
-
Sidan uppdaterad:2022-01-04